• De kracht van de natuur

    De kracht van de natuur

    Stichting Virtute Naturae informeert over de krachtige werking van natuurlijke en plantaardige ingrediënten en bronnen.

Zenuwpijn, chronische of neuropatische pijn

Zenuwpijn, chronische of neuropatische pijn komt voort uit beschadigde zenuwen waardoor deze slecht functioneren. De oorzaak van zenuwpijnen kan verschillend van aard zijn bijv. door hernia, carpatunnelsyndroom, dwarslaesie, diabetes of na een operatie. Zenuwpijnen kennen verschillende graties van een licht zeurende pijn tot een heftige en alles overstemmende pijn. Zenuwpijnen zijn over het algemeen genomen chronisch en kunnen zich uiten in verschillende klachten zoals:

  • prikkelingen
  • aanrakingspijn
  • tintelingen
  • branderigheid
  • koud of pijnlijk gevoel

Behandeling van zenuwpijnen

Artsen schrijven over het algemeen medicijnen voor die pijnstillend of zenuwblokkerend (bijv. anti depressiva) zijn. Deze medicatie bestaat veelal uit synthetische stoffen die vaak veel en/of ernstige bijwerkingen hebben. Op korte termijn kunnen ze goed helpen, maar op langere termijn neemt de werking af en de bijwerkingen toe.

Vertrouw op de natuur

C.B.D. (afkorting voor cannabidiol) is een natuurlijke stof dat door het lichaam zelf in kleine hoeveelheden wordt aangemaakt. C.B.D. kan echter ook gewonnen worden van de mannelijke bloemen van de vezelhennep plant (legaal!). Echter; C.B.D. is niet psychoactieve stof, je kunt er dus beslist niet stoned of high van worden. 

Hoe komt het dat het werkt op zenuwpijnen?

Het menselijke lichaam heeft een uitgebreid endocannabinoïde systeem (E.C.S.). Dit systeem bestaat uit een netwerk van vele receptoren die overal in het lichaam en de hersenen aanwezig zijn. Dit systeem is nog niet zo heel erg lang geleden door wetenschappers ontdekt. Deze receptoren zijn zeer belangrijk in de communicatie en doorgeven van pijn. Door een hogere dosis C.B.D. te gebruiken worden de receptoren geactiveerd en werkt het ontstekingsremmend en pijnstillend. Bron: Wikipedia

Is het wetenschappelijk aangetoond?

In een Israelisch onderzoek uit 2012 nam door het gebruik van C.B.D. de neuropatische pijnklachten van patienten aanzienlijk af. C.B.D. is de enige cannabinoïde waarmee verschillende gecontroleerde experimentele studies evenals klinisch onderzoek bij mensen is uitgevoerd bij neuropathische pijn (bron: Wikipedia)

Dit zegt de World Health Organisaion (Who) over C.B.D. & neuropatische pijn

De World Health Organisation (WHO) deed onderzoek naar C.B.D. en neuropatische pijnen en constateerde: "C.B.D. heeft een pijnstillend effect bij patiënten met neuropatische pijn die resitent is tegen andere behandelingen."

>> download hier het rapport

Werkt het voor iedereen?

Net zoals bij synthetische medicijnen en natuurlijke stoffen verschilt de werking van mens tot mens. Dit is sterk afhankelijk van de gevoeligheid en het aantal receptoren van het E.C.S. Het voordeel van C.B.D. is dat het niet verslavend werkt, 100% natuurlijk is en geen bijwerkingen kent. Een kwestie van uitproberen dus.

Welk C.B.D. product werkt het beste?

In hetzelfde rapport (zie boven) van de World Health Organisation (WHO) constateren de onderzoekers dat oraal ingenomen C.B.D. producten (zoals olie, capsules) een zeer lage biobeschikbaarheid (opname door het lichaam) heeft van slechts 6%. Dit komt o.a. door het First-Pass-Effect, waarbij het lichaam de C.B.D. afbreekt. Effectievere producten zijn producten die worden opgenomen door de huid (pleisters) en/of via een nebulizer (via de longen).

 

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.