• Resveratrol

Resveratrol

Resveratrol is een polyfenol, dat vooral voorkomt in de schil van blauwe druiven, maar ook in bijvoorbeeld chocolade. Het lijkt misschien een goed reden om veel rode wijn te drinken, maar het tegendeel is eerder waar. In rode wijn zit zo weinig dat de schade die alcohol aanbrengt aan het lichaam de positieve effecten van resveratrol helemaal te niet doet. Hetzeflde geldt voor chocolade, daar is suiker de grote boosdoener. Tja, jammer! ;-)

RESVERATROL & Alzheimer

Resveratrol is een natuurlijk voorkomende verbinding en een zeer sterke antioxidant dat voorkomt in o.a. rode druiven, pindanoten, frambozen, donkere chocolade en bepaalde naaldbomen. GUMC (Georgetown University Medical Center) onderzoekers testte resveratrol in 119 patiënten, de grootste landelijke fase II klinische studie naar een hoge dosis pure resveratrol bij personen met een milde bestuderen tot matige ziekte van Alzheimer. De studie werd gepubliceerd 11 september 2015 in Neurology.

>> lees meer

RESVERATROL & CORONA VIRUS (Sars-cov-2)

UMCG-onderzoekers toonden aan dat het stofje resveratrol de groei van corona remt. Peter Van der Voort, hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), vertelde dit bij het TV programma Jinek. Sindsdien is resveratrol in de belangstelling gekomen. De virusproductie werd na toevoeging van resveratrol met 99 procent geremd, blijkt uit onderzoek van hoogleraar experimentele virologie Jolanda Smit en longbioloog Martijn Nawijn.

“Uit de literatuur weten we dat resveratrol nog een heel belangrijke eigenschap heeft”, zegt Jolanda Smit, hoogleraar experimentele virologie bij het UMCG. “Het remt namelijk de replicatie van bijvoorbeeld het influenzavirus en het MERS coronavirus. Dit betekent dat op het moment dat je resveratrol toevoegt aan het virus in celkweken, de vorming van nieuwe virusdeeltjes wordt geremd.” Wat doet resveratrol in het geval van SARS-CoV-2, het coronavirus dat de huidige pandemie veroorzaakt? Met die vraag doken Smit en haar collega’s het lab in. En wat bleek: deze twee moleculen zorgden ervoor dat de virusproductie met maar liefst 99 procent werd geremd.

>> lees meer

RESVERATROL & overgewicht (obesitas)

Resveratrol heeft een gunstig effect op de energiestofwisseling bij mensen met obesitas. Dit is aangetoond in het eerste onderzoek naar het effect van resveratrol bij mensen, uitgevoerd door onder meer Universiteit Maastricht en Wageningen UR. De resultaten zijn gepubliceerd in Cell Metabolism.

>> lees meer

  • [ advertentie ]

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.