• Beter slapen?

  Beter slapen?

  Ontdek de kracht van de natuur!

  Een goede nachtrust is zeer belangrijk voor de algemene gezondheid. Goed slapen is van levensbelang. Zeker gezien het feit dat we 1/3 van ons leven slapen!

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt. Sommige mensen nemen melatonine oraal (tabletten) om de interne klok van het lichaam aan te passen. Melatonine wordt het meest gebruikt voor slapeloosheid en om de slaap onder verschillende omstandigheden te verbeteren. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor jetlag, voor het aanpassen van slaap-waakcycli bij mensen van wie het dagelijkse werkschema verandert (ploegendienststoornis), en voor het helpen van mensen bij het opzetten van een dag- en nachtcyclus.

Hoe werkt het?

De belangrijkste taak van melatonine in het lichaam is het reguleren van nacht- en dagcycli of slaap-waakcycli. Duisternis zorgt ervoor dat het lichaam meer melatonine aanmaakt, wat aangeeft dat het lichaam zich moet voorbereiden op de slaap. Licht vermindert de productie van melatonine en geeft het lichaam een signaal om zich voor te bereiden om wakker te zijn. Sommige mensen die slaapproblemen hebben, hebben een laag melatoninegehalte. Er wordt gedacht dat het toevoegen van melatonine uit supplementen hen kan helpen om te slapen.

Welke vorm werkt het beste?

Er worden op de markt verschillende vormen van toediening aangeboden. Er zitten grote verschillen in de kwaliteit, maar we behandelen hier enkel de kwaliteit van de opneembaarheid door het lichaam. Ook daar zitten grote verschillen in en die maken uiteindelijk een groot verschil.

In volgorde van meest effectief naar minst effectief:

Via de huid - transdermaal (bijv. pleisters)

Een andere effectieve vorm van toediening is via transdermale overdracht ofwel; via een pleister op de huid. Via een transdermale overdracht komt de actieve stof direct via de huid in de bloedbaan terecht. Het lichaam hoeft niets verteren en daarmee gaat er ook niets verloren en ontstaat er ook geen diarree. Het is duidelijk dat de transdermale opname snel terrein wint en dat de wetenschappelijke belangstelling hiervoor groeit. Lees hier het artikel in PharmacyTimes waaruit dit onomstotelijk blijkt.

Orale supplementen (tabletten)
De meest bekende vorm zijn de tabletten, maar zijn het minst effectief. Orale suplementen zoals tabletten hebben een zeer lage biobeschikbaarheid (opname door het lichaam) en 60 tot 70% wordt niet opgenomen. Dit komt door het zgn. First-Pass-Effect, dit betekent dat het lichaam (maagwand, maag, lever en nieren) meteen aan het werk gaan om de stoffen af te breken, zo komen ze nauwelijks in de bloedbaan terecht en verliezen daarmee hun effectiviteit.

 • [ advertentie ]
 • [ advertentie ]

  NIEUW: Slaappleisters!
  • 100% natuurlijke formule op basis van 11 ingrediënten
  • 30 stuks ACTIE van € 29,95 voor € 24,95 (€ 0,83 per nacht)
  • op voorraad & direct leverbaar

  Bestel direct online

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.