• Ashwagandha

    Ashwagandha is een kalmerende adaptogeen dat het lichaam ondersteunt bij stress (acuut of chronisch).
    • Stressverlagend
    • Angstremmend
    • Antidepressief
    • Neuroprotectief

Ashwagandha

Ashwagandha wordt ook wel Withania somnifera of winterkers genoemd. Andere benaming in de volksmond zijn bijv. ‘Indiase’ ginseng of ‘koninklijk kruid’. Binnen de geneeskunde van ayurveda, unani en siddha neemt het een zeer belangrijk plaats in en wordt al vele duizenden jaren gebruikt. Belangrijkste medicinale stof is Withanolides. Ashwagandha bevat van alle planten de grootste en structureel meest diverse verzameling withanolides. De Withanolides hebben adaptogene eigenschappen en als adaptogeen verhoogt het de niet-specifieke weerstand tegen ziekte en lichamelijke en psychische stress (acuut en chronisch).

Stress relief

Ashwagandha is een kalmerende adaptogeen dat het lichaam ondersteunt om in evenwicht te brengen bij stress. Langdurige stress-situaties kan erg veel fysieke en psychische aandoeningen met zich meebrengen. Adaptogenen zorgen voor ondersteuning van een gezond lichaam voor betere fysieke prestaties (stressbestendig, uithoudingsvermogen, productiever, weerstand, energieker). Bij een lichaam dat wat ouder is, ondersteunt het de regeneratie van cellen en celfuncties (langer jong blijven, vitaliteit, aanpassingsvermogen). Als een lichaam ziek is, ondersteunt een adaptogeen het lichaam zijn zelfhelend vermogend beter te activeren. Onderzoeken concluderen dat Ashwagandha zelfs een krachtigere adaptogeen is dan Ginseng, zelfs in gevallen bij (langdurige) vermoeidheid.

Eigenschappen

Ashwagandha kent een zeer brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond en lang leven. Het kruid gaat celveroudering tegen, is goed voor denken en geheugen en heeft onder meer:
- stressverlagende
- angstremmende
- antidepressieve
- neuroprotectieve
- ontstekingsremmende
- immunomodulerende
- antioxidatieve
- hormoonregulerende en spierversterkende effecten.

De indicaties voor ashwagandha zijn gebaseerd op traditionele toepassingen, preklinische studies en een beperkt aantal klinische studies. Ashwagandha is veilig in de aanbevolen doseringen ook bij hogere doseringen en langdurig gebruik, kent het geen negatieve bijwerkingen zoals ontwenningsverschijnselen en beïnvloedt lichaamsprocessen niet meer dan noodzakelijk. Er zijn geen significante bijwerkingen bekend, afgezien van een sporadisch geval van reversibele thyrotoxicose. Mensen met hyperthyroïdie wordt daarom aangeraden goed op te letten bij gebruik van ashwagandha. Voorzichtigheid is ook geboden bij overgevoeligheid voor planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae).

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.