• Immuunsysteem

Immuunsysteem verbetering

Het afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Het doel van het immuunsysteem is ons lichaam te beschermen tegen allerlei infectieziekten  doordat micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten doordringen. De beste is dat afweercellen de ziekteverwekkers of kankercellen herkennen en worden geactiveerd om deze onschadelijk te maken. Het afweersysteem is 24/7 hiermee bezig, ook al merken wij daar zelf weinig van, tot dat we ziek worden.

Er zijn meer dan drie keer zoveel bacteriën op en in ons lichaam aanwezig dan het aantal eigen lichaamscellen dat iemand bezit. De meeste micro-organismen doen ons geen enkel kwaad en kunnen zelfs helpen bij het verbeteren. Wanneer ongewenste micro-organismen binnendringen en ongeremd gaan delen is er sprake van een infectie. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie op deze micro-organismen of hun giftige stoffen. Dit kan leiden tot een infectieziekte met duidelijke klachten zoals koorts of uitslag.

Eerste verdedigingslinie: huid en slijmvliezen

Een intacte huid en gezonde slijmvliezen zijn de eerste en belangrijkste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers.

Tweede linie: de aangeboren afweer

Als het micro-organisme de eerste barricades verslaat en in de steriele weefsels van de gastheer binnendringt, dan komt binnen enkele minuten de tweede verdedigingslinie in actie, de aangeboren afweer. De meeste bacteriën worden opgeruimd door zogenaamde vretende, ofwel fagocyterende cellen, die de indringers letterlijk opeten, doden en verteren.

Derde linie: de verworven afweer

Voor het verworven afweersysteem spelen dendritische cellen een belangrijke rol. Dit zijn cellen die gespecialiseerd zijn in het opsporen en opnemen van micro-organismen, maar ook van ontspoorde eigen lichaamscellen, zoals kankercellen.

Antistoffen

Antistoffen circuleren niet alleen in het bloed, maar liggen ook klaar op de slijmvliezen van longen en darmen om gifstoffen te neutraliseren en de hechting van indringers aan slijmvliezen te verhinderen. Het aanmaken van antistoffen duurt zo’n vijf tot tien dagen.

Het immuunsysteem is dé sleutel tot het verhogen van de weerstand om bijv. griepvirussen (zoals Corona) voor te zijn. Een goede weerstand remt namelijk bacteriën en dood virussen. Ons immuunsysteem bestaat uit witte bloedlichaampjes en het verhogen van het aantal zorgt voor het verbeteren van het immuunsysteem. De T-cellen of T-lymfocyten nemen in aantal toe en deze schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Met de leeftijd neemt de effectiviteit van het afweersysteem wel af en ligt het gevaar eerder op de loer.

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.