• Immuunsysteem

Immuunsysteem verbetering

Het afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Het doel van het immuunsysteem is ons lichaam te beschermen tegen tegen micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten zodat er geen infectieziekten ontstaan. Het beste is dat afweercellen de ziekteverwekkers of kankercellen herkennen en worden geactiveerd om deze onschadelijk te maken. Het afweersysteem is 24/7 hiermee bezig, ook al merken wij daar zelf weinig van, totdat we ziek worden.

Er zijn meer dan drie keer zoveel bacteriën en virussen op en in ons lichaam aanwezig dan het aantal eigen lichaamscellen dat iemand bezit. De meeste micro-organismen doen ons geen enkel kwaad en kunnen zelfs helpen bij het verbeteren. Sterker nog; zonder bacteriën en virussen is er geen leven op aarde! Wanneer ongewenste micro-organismen binnendringen en ongeremd gaan delen is er sprake van een infectie. Het lichaam reageert met een ontstekingsreactie op deze micro-organismen of hun giftige stoffen. Dit kan leiden tot een infectieziekte met duidelijke klachten zoals koorts of uitslag.

drie verdedigingslinies

Een intacte huid en gezonde slijmvliezen zijn de eerste en belangrijkste verdedigingslinie tegen ziekteverwekkers. Als het micro-organisme de eerste barricades verslaat en in de steriele weefsels van de gastheer binnendringt, dan komt binnen enkele minuten de tweede verdedigingslinie in actie, de aangeboren afweer. De meeste bacteriën worden opgeruimd door zogenaamde vretende, ofwel fagocyterende cellen, die de indringers letterlijk opeten, doden en verteren. Voor het verworven afweersysteem spelen dendritische cellen een belangrijke rol. Dit zijn cellen die gespecialiseerd zijn in het opsporen en opnemen van micro-organismen, maar ook van ontspoorde eigen lichaamscellen, zoals kankercellen.

Antistoffen

Antistoffen circuleren niet alleen in het bloed, maar liggen ook klaar op de slijmvliezen van longen en darmen om gifstoffen te neutraliseren en de hechting van indringers aan slijmvliezen te verhinderen. Het aanmaken van antistoffen duurt zo’n vijf tot tien dagen.

Het immuunsysteem is dé sleutel tot het verhogen van de weerstand om bijv. griepvirussen (zoals Corona) voor te zijn. Een goede weerstand remt namelijk bacteriën en dood virussen. Ons immuunsysteem bestaat uit witte bloedlichaampjes en het verhogen van het aantal zorgt voor het verbeteren van het immuunsysteem. De T-cellen of T-lymfocyten nemen in aantal toe en deze schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Met de leeftijd neemt de effectiviteit van het afweersysteem wel af en ligt het gevaar eerder op de loer.

resveratrol & Corona

UMCG-onderzoekers toonden aan dat het stofje resveratrol de groei van corona remt. Peter Van der Voort, hoofd IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), vertelde dit bij het TV programma Jinek. Sindsdien is resveratrol in de belangstelling gekomen. De virusproductie werd na toevoeging van resveratrol met 99 procent geremd, blijkt uit onderzoek van hoogleraar experimentele virologie Jolanda Smit en longbioloog Martijn Nawijn.

Wat is resveratrol eigenlijk?

Resveratrol is een polyfenol, dat vooral voorkomt in de schil van blauwe druiven, maar ook in bijvoorbeeld chocolade. Het lijkt misschien een goed reden om veel rode wijn te drinken, maar het tegendeel is eerder waar. In rode wijn zit zo weinig dat de schade die alcohol aanbrengt aan het lichaam de positieve effecten van resveratrol helemaal te niet doet. Hetzeflde geldt voor chocolade, daar is suiker de grote boosdoener. Tja, jammer! ;-)

ENKELE KENMERKEN:
- Resveratrol heeft antioxiderende, antitumorale, antivirale en vrije radicalen afvangende eigenschappen.
- Er bestaan al veel onderzoeken die het effect van de antioxidant ten opzichte van andere COVID virussen behandelen.
- De polyfenol zorgt voor een verlaagde status van het hormoon leptine. Dit vermindert mogelijk longembolieën en kans op vatbaarheid corona.
- We weten ook dat longembolieën de voornaamste en meest dodelijke complicaties zijn bij corona patiënten. Resveratrol zou dus het ziekteverloop van corona kunnen beïnvloeden.

RESVERATROL & REMT 99% VAN (CORONA) VIRUS

“Uit de literatuur weten we dat resveratrol nog een heel belangrijke eigenschap heeft”, zegt Jolanda Smit, hoogleraar experimentele virologie bij het UMCG. “Het remt namelijk de replicatie van bijvoorbeeld het influenzavirus en het MERS coronavirus. Dit betekent dat op het moment dat je resveratrol toevoegt aan het virus in celkweken, de vorming van nieuwe virusdeeltjes wordt geremd.” Wat doet resveratrol in het geval van SARS-CoV-2, het coronavirus dat de huidige pandemie veroorzaakt? Met die vraag doken Smit en haar collega’s het lab in. En wat bleek: deze twee moleculen zorgden ervoor dat de virusproductie met maar liefst 99 procent werd geremd.

  • [ advertentie ]

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.