• Valeriaan

  Effectieve natuurlijke ingrediënten tegen stress o.a.:
   • valeriaanwortel extract
   • hop extract
   • passiebloem extract

Beste natuurlijke anti-stress middel

Stress; wie kent het niet. In onze huidige maatschappij is stress een algemeen goed geworden waar iedereen last van heeft. De hoge werkdruk en verwachtingspatronen zorgen ervoor dat ons lichaam continue zich gestrest voelt. Een onnatuurlijk gegeven dat ten grondslag ligt aan heel veel gezondheidsproblemen.

Wat is stress?

Stress is de reactie van het lichaam op verschillende soorten stressoren; emotioneel/mentaal (verdriet, boosheid, piekeren, studiedruk, werkdruk), fysiek (ziek zijn, sport, fysieke overbelasting, ziekte), maar ook factoren in het leefomgeving (lawaai, gifstoffen straling). Naast de aanmaak van de stresshormonen kan deze stressreactie zorgen voor verhoging van de bloeddruk, hartslag, ademhaling, afname van eetlust en spijsvertering en zorgen voor een gevoel van angst, woede en spanning.

Stress symptomen

Het lichaam heeft een mechanisme voor de terugkoppeling om zichzelf weer in evenwicht (homeostase) te brengen. Echter bij chronische stress kan het lichaam zichzelf niet meer in evenwicht brengen en kom je in een negatieve spiraal. Het gevolg hiervan is stressgevoeliger zijn en vele verschillende lichamelijke en mentale aandoeningen, zoals: vermoeidheid, verminderde weerstand, stemmingswisselingen, slecht slapen, verminderde geheugen en concentratie en verminderde libido. Deze aandoeningen kunnen weer ten grondslag liggen aan vele ziekten.

Het systeem dat het lichaam beschermt en aanpast aan de stressoren is ontregeld en overbelast. Onderdeel van dit systeem is de HPA-as (hypothalamus, hypofyse en bijnieren) dat erg belangrijk is voor de energie- en stressregulatie.

De kracht van de natuur

Er zijn vele ingrediënten in de natuur die worden geclassificeerd als adaptogeen. Deze kruiden hebben invloed op de HPA-as, waardoor het lichaam weerbaarder wordt om met stress om te gaan. Het lichaam reageert veel beter op stress en kan zich weer herstellen door de vitalisatie, activatie en bescherming van organen. Adaptogenen zijn dus erg geschikt voor mensen die zijn uitgeput en opgebrand.

o Een adaptogeen verhoogt de weerbaarheid tegen acute en chronische stress op een mentaal en fysiek niveau.
o Een adaptogeen brengt het lichaam beter in balans (homeostase) door ondersteuning van hormoonklieren (HPA-as) en organen.
o Een adaptogeen heeft geen bijwerkingen, is onschadelijk en geen negatieve invloed op fysiologische functies.

Adaptogenen zorgen voor ondersteuning van een gezond lichaam voor betere fysieke prestaties (stressbestendig, uithoudingsvermogen, productiever, weerstand, energieker). Bij een lichaam dat wat ouder is, ondersteunt het de regeneratie van cellen en celfuncties (langer jong blijven, vitaliteit, aanpassingsvermogen). Als een lichaam ziek is, ondersteunt een adaptogeen het lichaam zijn zelfhelend vermogend beter te activeren.

Natuurlijke anti stress middelen

Het gebruik van natuurlijke anti-stress middelen verschilt (sterk) per persoon. Ieder mens anders is en reageert daarom anders. Hieronder een aantal natuurlijke middelen waarvan in sommige gevallen deze ook wetenschappelijk zijn aangetoond.

1. VALERIAAN wortel extract

De wortel van de Valeriaan plant bevat een valereenzuur en deze werkt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en heeft een kalmerende en rustgevende werking. Men heeft ontdekt dat valeriaanzuur in de hersenen contact kan maken met de GABA-receptor. Dat is een belangrijke receptor, die zorgt voor ontspanning van de spieren en voor vermindering van angstige gevoelens of onrust. Valeriaan heeft een angstremmende werking en helpt de spieren te ontspannen.

Officieel kruidengeneesmiddel
Producten met valeriaan zijn als geneesmiddel goedgekeurd en daarmee is het wetenschappelijk erkend. tegen nervositeit en bij slaapproblemen en komen voor in allerlei supplementen zoals capsules, tabletten, poeder, drankje of als pleister. Het kan twee weken duren voordat de effecten van Valeriaan goed merkbaar worden. Valeriaan kan de werking van benzodiazepines, barbituraten, opiaten en alcohol versterken of verlengen. Het wordt daarom afgeraden ze samen of in combinatie te gebruiken.

2. HOP extract (humulus lupulus)

Hop is de bloem van de hopplant met de mooie officiële naam: Humulus Lupulus. Naast de bekende rol als bittermiddel bij het brouwen van bier, heeft hop een zeer lange geschiedenis bij het verlichten van angst, rusteloosheid en slaapstoornissen. Diverse wetenschappelijke studies tonen aan dat hop door hun interactie met serotonine- en melatoninereceptorsubtypen aanzienlijke antidepressieve effecten uitoefent, die leiden tot gedempte stressniveaus en verbeterde ontspannings- en slaappatronen. In een studie gepubliceerd in Hormones (2017), onderzochten onderzoekers in Athene, Griekenland de werkzaamheid van een in de handel verkrijgbaar droog extract van hop bij het verminderen van stressgerelateerde symptomen bij gezonde jonge volwassenen.

3. Passie bloem extract (passiflora incarnata)

De passiebloem is al meer dan 200 jaar gedocumenteerd als rustgevend middel en als middel om de zenuwen te kalmeren. Tevens werd het gebruikt tegen epilepsie, slapeloosheid, morfineverslaving en zenuwzwakheid. De plant wordt ook toegepast binnen de Ayurveda.

Welke vorm van toeding werkt het meest effectief?

U kunt deze ingrediënten kopen en innemen via verschillende manieren zoals capsules, tabletten, poeder of vloeibare vorm.

Lage biobeschikbaarheid (opname door het lichaam)
De opname door het lichaam ligt bij inname van bij orlae innname vrij laag, rond de 15%. Dit komt door het zgn. First-Pass-Effect (medische term), dit betekent dat het lichaam (maagwand, maag, lever) meteen aan het werk gaan om de stoffen af te breken, zo komen ze nauwelijks in de bloedbaan terecht en verliezen daarmee de effectiviteit.

Hoge biobeschikbaarheid (opname door het lichaam)
Een toediening dat, wetenschappelijk is bewezen, veel effectiever werkt is via transdermale toediening (via een pleisters). Op deze manier hoeft het lichaam de stoffen niet te verteren, want via de huid komen de ingrediënten direct in de bloedbaan terecht. Daarmee stijgt de opneembaarheid 4x ofwel naar 65%!

Transdermale toediening heeft een veel gelijkmatig effect en is zeer veilig. Het effect is veel sneller en handiger voor de patiënt.

Bron: https://www.pharmacytimes.com/publications/issue/2016/august2016/delivery-methods-the-patch-versus-the-oral-route


LET OP: De genoemde ingrediënten kunnen de werking van bepaalde medicijnen (o.a. benzodiazepines, barbituraten, opiaten en alcohol) verstoren. Het wordt daarom afgeraden ze samen of in combinatie te gebruiken. Informeer bij uw arts voor het juiste advies bij gebruik van medicijnen.


 • [ advertentie ]

Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker juist werkt.